Knakesällskapet Hamam   

Knakens historia.

Namnet Knake är patentskyddat av firman N. Holmgren & Co.

År 1898 startade Nils Holmgren firman. Då såldes Knaken från en saluvagn på Stortorget i Lund.
När saluhallen byggdes 1907 vid Mårtenstorget så flyttade försäljningen inomhus och finns där än idag.

Under första halvan av 1900-talet fanns det flera tillverkare av "knackwurst" i Lund. Så småningom försvann en efter en.

Det stora lyftet kom under 60-talet när lasarettet i Lund byggdes. Byggjobbarna gillade Knake vilket medverkade till att produktionen steg till 4.000 i veckan.

Under 70-talet spreds Knaken främst på de större arbetsplatserna som Åkerlund & Rausing, Tetra Pak och Alfa Laval. Men även de kommunala förvaltningarna tog Knaken till sina hjärtan. Produktionen steg till 15.000 i veckan.

1980 flyttade tillverkningen från Bredgatan till Södra vägen.
Tillverkningen ökade till 20.000 i veckan. Knaken började att spridas till nya samhällsskikt. Även professorer, läkare och jurister fick vanan att klämma en Knake.

Under 90-talet spreds Knakens rykte vidare ut i Sverige. Under Malmöfestivalen säljes Knake av en idrottsförening. Till vattenfestivalen i Stockholm importerades stora mängder. På Skansen i Stockholm kan man köpa Knaken tack vare förre Skansenchefen Hasse Alfredsson. Det tillverkas nu över 25.000 i veckan. Knaken har blivit välkänd.

Tidningen Gourmet har tilldelat Knaken sitt diplom.

Den 10:e februari 1996 tilldelade Gastronomiska Akademien ut sitt diplom till Knaken vid en högtidlig ceremoni i Stockholm.